In overleg met jouw adviseur of arbeidsdeskundige, kan ervoor gekozen worden om een traject in te zetten die jou ondersteund bij het re-integreren. Iedereen is verschillend en staat op een andere trede van de zogeheten participatieladder.
Hieronder vindt je een overzicht van de trajecten waarbij SNW Coaching jou kan begeleiden en wat de specifieke doelen zijn binnen deze modules.
Modulair
Binnen de modulaire dienstverlening, zijn er drie verschillende soorten trajecten passend bij jouw persoonlijke situatie.
Participatie Interventie
De klant bevindt zich in een geïsoleerde situatie, waarbij er geen contact is buitenshuis behalve functionele contacten zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts.
Het traject heeft als doel om de klant te activeren en ondersteunen om weer zelfstandig activiteiten binnen en buitenshuis op te pakken en deze ook te onderhouden. Een vertrouwensband opbouwen is hierin zeer belangrijk, zodat er gezamenlijk met de jobcoach gewerkt kan worden aan een terugkeer in de maatschappij. Aan het einde van het traject heeft de klant wekelijks contact met anderen zoals bijvoorbeeld een koffiemoment of een wandeling.
Maatschappelijke Deelname
Deze module wordt ingezet om de fysieke en psychische weerbaarheid van de klant in relatie tot werk te vergroten. Klanten die dit traject volgen, beschikken over contacten buitenshuis en zijn in staat om deze te onderhouden.
Aan het einde van het traject is de klant in staat om deel te nemen aan gestructureerde activiteiten in georganiseerd verband.
Je kunt hierbij denken aan een vaste vrijwilligersplek waarbij de klant ondersteund wordt in het inzichtelijk krijgen van zijn of haar kwaliteiten en capaciteiten. Het zelfvertrouwen terugvinden is hierin essentieel, zodat de klant na het afronden van dit traject klaar is voor een module Werkfit maken of Naar werk.
Begeleiding bij scholing
Klanten die een opleiding gaan volgen, kunnen met de inzet van deze module ondersteund worden bij het planmatig studeren en huiswerkbegeleiding ontvangen vanuit de jobcoach. Het traject zal slechts ingezet worden als de klant een opleiding nodig heeft om aan het werk te komen.
Dit gaat ten alle tijden in overleg met jouw adviseur of arbeidsdeskundige.
Werkfit maken
Een traject werkfit maken is erop gericht om klanten klaar te stomen om weer terug te keren op de arbeidsmarkt. De jobcoach kan de klant in drie hoofdactiviteiten begeleiden, waarin de mate verschilt per persoon.
Versterken werknemersvaardigheden
Doordat de klant vaak een lange periode niet werkzaam is geweest, is er veel behoefte aan het opnieuw wennen aan werk. Middels een werkervaringsplaats wordt het arbeidsritme opgebouwd en werken we aan de gestelde doelen. Soms kan het bijvoorbeeld lastig zijn om afspraken na te komen, waar je gezamenlijk aan kunt werken met de jobcoach. De vaardigheden en verantwoordelijkheden die bij een betaalde baan horen, kunnen gedurende het traject opnieuw aangeleerd worden zodat je aan het eind van het traject klaar bent om de volgende stap te zetten.
Verbeteren van de persoonlijke effectiviteit
Binnen deze activiteit werken we gezamenlijk aan het opnieuw ontdekken van de kwaliteiten, capaciteiten maar ook de valkuilen. Als er veel onzekerheid is, kan het soms zijn dat de klant het inzicht is verloren in zichzelf en daardoor ook niet weet wat past bij zijn of haar persoonlijkheid.
De jobcoach zal de klant helpen om grenzen te leren herkennen en deze aan te geven, om hulp te leren vragen, het leren omgaan met de belemmeringen en het zelfvertrouwen te vergroten. Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en SNW Coaching zal hierin de klant stimuleren en motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Uiteindelijk is het doel daadwerkelijk behaald als iemand duurzaam kan re-integreren en we daarbij de kans op uitval beperken.
Arbeidsmarktpositie in beeld brengen
Zodra helder is over welke capaciteiten de klant beschikt, zal de jobcoach de klant ondersteunen om een helder beeld te krijgen over de kansen op de arbeidsmarkt. Soms kan een klant niet terugkeren naar hetzelfde werkveld en zal er “out of the box” gedacht moeten worden, om passende beroepen te vinden. De jobcoach houdt ten alle tijden rekening met de interesses en kwaliteiten van de klant, maar zal daarin ook sturing geven in de haalbaarheid hiervan.
Het helpen bij het opstellen van een cv, motivatiebrieven en het aanmaken van een LinkedIn profiel, behoren allemaal tot taken binnen deze activiteit. Snuffelstages of meeloopdagen kunnen klanten helpen om inzicht te verschaffen in bepaalde beroepen, zodat we uiteindelijk bewuste en duurzame keuzes kunnen maken voor in de toekomst.
Naar werk
Een traject Naar werk is erop gericht om klanten het werk te laten hervatten en vervolgens aan het werk te houden. Hierin zijn er geen specifieke hoofdactiviteiten, maar zal de mate van coaching wel verschillen per klant.
De klant zal geholpen worden bij het solliciteren, sollicitatiegesprekken voeren, zichzelf leren te profileren en uiteindelijk te bemiddelen naar een betaalde baan.